Nyheder //Få seneste nyt

“Kroppen din trenger potet!” - Månedens SU-venlige madtip
// søndag D. 19. marts kl. 21:05

Fortvivl ej!

I anledningen af, at Studenterhus Aarhus d. 24. marts afholder en Dritkul Skamfest, tager månedens SU-venlige madtip udgangspunkt i Skam.

Vi har nemlig fundet ud af, at kartofler er en sindssygt billig og alsidig spise, som kan tilberedes på utallige måder. Selvom kartoflen de seneste år grundet den store mængde kulhydrat har været en udskældt ’grøntsag’ – så har får du fem opskrifter med inspiration til, hvordan kartoflen kan berige dit liv.

Af Emma Ruth Kjærsgaard, Frivillige i Studenterhus Aarhus

Kartoffelpizza

Man kan nemt tro, at kartoffelpizza er en dyr omgang. Men serr, det kan faktisk sagtens gøres næsten absurd billigt, og hvis I kun er to, som bruger denne opskrift, er der også et par stykker pizza til madpakken dagen efter (medmindre man selvfølgelig er meget sulten) – drittkul!

(Perfekt) pizzabund
2 ½ dl lunet vand (1 ½ dl kogt vand blandes med 1 dl koldt vand)
¾ tsk salt
15 g gær
1 lille knivspids sukker
400 g hvedemel

Fyld
200-300 g kartofler (vælg vej-selv, det er klart det billigste – ½ kg koster tit 4 kr!)
2-3 rødløg
2 poser bøffelmozzarella
1 pose revet cheddar
frisk rosmarin og oregano
chiliolie

Rør vand, gær, sukker og salt sammen. Tilsæt mel lidt af gangen. Ælt dejen til den er blank og elastisk. Dæk dejen med et viskestykke eller film, og lad den hæve et lunt sted i 2-3 timer.
Efter de 2-3 timer tages dejen frem igen. Del dejen i 2 portioner og form dem til 2 kugler. Tænd ovnen på max (HELT op med den!). Rul de to kugler flade med en kagerulle og pynt dem med kartofler og løg skåret i tynde skiver. Derefter fordeles mozzarellaen på hver sin pizza og til sidst topper man af med cheddar, frisk rosmarin og evt. tørret oregano. Hvis du har det, kan du hælde en smule chiliolie (eller hvidløgsolie) ud over pizzaen, inden den sættes i ovnen.

Bag pizzaerne en af gangen i cirka 8-10 minutter, og hold godt øje med dem, så de ikke brænder på.

Röstikartofler

Måske er du vegetar, og måske har du i virkeligheden bare virkelig meget lyst til frikadeller. Måske kan du ty til en omgang fiskekaker? Fordi du skulle spise to fiskekaker klokka fem? Men nej. Det kan faktisk også gøres meget billigere, for fiskefars er svinedyrt og det er kartofler ikke. Så her kommer en opskrift, der minder lidt om fiskekaker, men ikke er det.

7-8 kartofler
1 æg
1 lille løg
Lidt revet ost
Salt
Evt. frisk timian eller andet krydderi efter egen smag – prøv f.eks. hvidløg!

Skræl kartoflerne og riv dem groft sammen med løget i en skål. Pres væsken ud med hænderne. Bagefter puttes kartoflerne tilbage i skålen. Slå ægget ud heri og bland sammen med osten sammen med hænderne, indtil du har en ensartet masse. Tilsæt salt og krydderier efter eget ønske. Hvis massen synes for våd, kan man tilsætte lidt mel.
Form massen til små kugler og placer dem på en pande med olie. Mas kuglerne flade på panden og steg, til de begynder at blive gyldne. Alternativt kan röstikartoflerne formes på en bageplade og bages ved 180 grader varmluft i cirka en halv time.

Inspiration fra: www.sofiesblog.dk

Kartoffelmos

Jeg havde næsten glemt denne guddommelige ret. Kartoffelmos. Potetmos. Da jeg forsøgte mig med denne opskrift forrige uge, kunne jeg helt klart føle litt electric chemistry going on der. Det samme kan ske for dig. Bare følg med her!

1 kg kartofler
1,75-2 dl mælk (kan udskiftes med usødet plantebaseret mælk for en vegansk udgave)
2/3 tsk salt
Friskkværnet peber
Krydderier efter egen smag, f.eks. friske krydderurter, bacon, brunede løg, stegte svampe, hvidløg osv.

Skræl kartoflerne, skær dem i tern og læg dem i en si og skyld dem med koldt vand. Kom dem derefter i en gryde med vand og bring dem i kog. Når kartoflerne er møre, hældes kogevandet fra. Lad herefter kartoflerne dampe af i gryden i nogle minutter uden låg. I mellemtiden varmes mælken godt op i en lille gryde, dog uden at koge. Mos kartoflerne med dit fortrukne moseredskab. Mos kun til alle klumperne forsvinder. Tilsæt mælken og pisk det hele kort med en håndmixer. Smag til sidst til med salt, peber og krydderier.

Inspiration fra: www.plantepusherne.dk

Kartoffelsuppe

Kartoffelsuppe. Det kunne næsten ikke lyde mere kedeligt. Kartoffelsuppen er dog en taknemmelig ret, som har godt af stort set alle former for krydderi. Har du måske prøvet med kardemomme? Det giver en hel særlig smag. Som sidedish kan du servere ostesmørrebrød og så vil du se, at alt er love <3

10 g smør
1 grofthakket løg
500 g kartofler i små tern
2 porrer i ringe
¾ liter grøntsagsbouillon
1 dl piskefløde/madlavningsfløde
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber

Smelt smørret uden at det bruner. Svits løg og kartofler i ca. 2 minutter. Tilsæt porrer og svits i yderligere 1 minut. Hæld bouillonen i gryden til den dækker grøntsagerne. Lad suppen koge i ca. 20-30 minutter, eller indtil grøntsagerne er møre. Til sidst blendes suppen med en stavblender til den er jævn. Tilsæt fløde, salt og peber, og bring suppen i kog og smag til med de ønskede krydderier. Server med sprødstegt bacon, finthakket spidskål eller creme fraise. Suppen kan kombineres næsten ud i det uendelige, så hvis du har et par gulerødder, en sød kartoffel eller andre rodfrugt liggende, som bare skal bruges, kan de tilsættes uden problemer.

Inspiration fra: www.arla.dk

Kartoffeltortilla

Kartoffeltortilla, tænker du. Hvad søren er det? Jo, det er den perfekte ret til at få brugt den sidste rest kartofler, du har liggende. Og som Noora siger: "Det som er så bra med tortillas, er at det er laget av potet. Kroppen din trenger potet."

2 løg
500 k kogte kartofler
2 dl olivenolie til stegning
salt og peber
6 æg
Bredbladet persille
1 dl olie

Hak løgene fint, og skær kartoflerne i grove stykker. Opvarm olivenolien i en dyb pande. Tilsæt kartofler og løg, og steg, til kartoflerne tager farver. Det tager cirka 6-8 minutter. Rør jævnligt i panden, og vend kartoflerne, så de bliver brune og sprøde på alle sider. Krydr med salt og peber. Pisk æggene sammen med hakket persille. Tag de stegte kartofler og løg af panden med en hulske, og læg dem i æggeblandingen. Rør rundt. Kasser olien på panden, og tør panden af. Opvarm ny olie. Hæld æggeblandingen på panden, og skru ned til moderat varme. Lad omeletten syde og boble i 10-12 minutter, til den er fast i kanterne. Læg en tallerken over panden, vend omeletten over på tallerkenen, og lad den glide tilbage på panden, så den bliver lige så flot stegt på den anden side - det tager 5-6 minutter. Sluk for blusset. Lad tortillaen afkøle lidt, før den skæres i trekanter.

Opskrift fra: www.isabellas.dk

 

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21