Nyheder //Få seneste nyt

13 tips til at rejse – på SU!
// tirsdag D. 20. juni kl. 06:55

Da jeg flyttede til Aarhus for halvandet år siden for at begynde på studie, var det med en lille klump i maven med tanke om, at der nok ville gå rigtig lang tid, før jeg igen kunne besøge varmere himmelstrøg. Siden jeg begyndte på studiet i Aarhus, har jeg dog rejst langt mere, end jeg nogensinde havde turde håbe på. Så læs mere her – det kan lade sig gøre at få sand mellem tæerne og stempler i passet, selvom man kun lever af sin SU.

Af Emma Ruth Kjærsgaard, frivillig i Studenterhus Aarhus

Spørg dine forældre

Hvis dine forældre skal på sommerferie, og de inviterer dig med, så er det bare at springe på! Hvis dine forældre ovenikøbet ikke er de skarpeste til at planlægge en ferie, kan du tilbyde din hjælp og dermed selv være med til at planlægge, hvor turen går hen. Ofte vil dine forældre bare være lykkelige for, at deres barn faktisk har lyst til at tilbringe en ferie i deres selskab. Og helt ærligt – efter de hårde teenage-år kan de fleste vist også godt holde til forældrenes selskab fra tid til anden og rent faktisk nyde det. Desuden kan man jo altid rejse videre på egen hånd, når forældrene rejser hjem igen - så er den ene vej da betalt!

Udnyt dit netværk

Hold dine internationale kontakter ved lige. Det er en oplagt mulighed for at bo billigt og lokalt, og du vil desuden få mulighed for at opleve det pågældende land på en helt anden måde, end hvis du rejste som en almindelig turist. Studenterhus Aarhus er her et rigtig godt sted at starte – her myldrer med internationale studerende, som er mere end klar på at stifte nye bekendtskaber, så drop læsningen derhjemme og placér din popo i caféen i studenterhuset for at åbne op for nye, internationale bekendtskaber!

Research, research, research

Det kan ikke siges nok – research! Beslut dig for i god tid, hvor du gerne vil hen. Lav evt. en prioriteret liste med lande eller byer, og brug de mørke vintermåneder på at undersøge, hvad der kan lade sig gøre billigst og i længst tid. Hvis du har en rejse at se frem til for enden af vinter og eksamen, vil det måske også synes lettere at komme igennem.

Åbn dine øjne for de mindre populære destinationer

Hvis du kun vil til London, New York eller Berlin, bliver ferien hurtigt en rigtig dyr fornøjelse. Her kan det virkelig være en fordel at få øjnene op for mindre populære destinationer. Her kan Balkan og Østeuropa eksempelvis anbefales. På Balkan kan du rejse rundt relativt simpelt og billigt, maden er vildt billig og det samme er overnatningsmulighederne. Derudover er Asien en oplagt rejsemål, hvor du kan opleve en helt anderledes kultur sindssygt billigt. Efterhånden er flybilletterne til Asien heller ikke så dyre, som de var tidligere, og at rejse rundt med bus og tog i Asien er næsten absurd billigt.

Couchsurfing

Hvis du er en rigtig eventyrer eller bare virkelig gerne vil spare penge, så er couchsurfing måske noget for dig. Det er den helt billige udgave af AirBnB, hvor du overnatter (ofte gratis) hos fremmede, som i langt de fleste tilfælde er rigtig åbne for at vise dig rundt eller bidrage med tips, som turister normalt ikke kommer i nærheden af. Det er en super god måde at møde nye mennesker på, og måske også invitere andre til at bo på din sofa hvis de skulle besøge DK.

Prioritering

Det handler om prioritering! Har du virkelig brug for den dyre håndsæbe, der dufter af lavendel? Bliver dit hår ikke pænt nok, selvom du ikke bruger den der balsam, som koster 200 kr.? Det tror jeg faktisk, det gør. Det virker måske som små beløb, men det kan svare sig på den lange bane. Samtidigt er det værd at overveje, om du virkelig har brug for den nye bluse – eller om de 500 kr. måske ikke er bedre givet ud på en billet til Budapest (jep, jeg fløj til Budapest for under 500 kr. t/r). Desuden er det ofte meget billigere at shoppe i udlandet, så hvorfor ikke bare være typen, der kun shopper på sine udlandsrejser? Så er du pludselig også typen, der kun har tøj fra udlandet, som ingen andre har, og det er da også en kvalitet i sig selv!

Ønsk dig rejser

Rejser er tit lidt dyrere, end et normalt julegavebudget til én person – men det er et sted at starte. Hvis du rent materielt virkelig ikke mangler noget (har vi ikke alle problemer med at finde på ønsker til ønskelisten?), så ønsk dig penge, og forklar din familie, at du simpelthen sparer op til at komme på ferie. Tit koster en returbillet det, som et normalt julegavebudget ligger på, og så kan man altid ønske sig resten til sin fødselsdag!

Få tips fra dine venner

Du kender typen – ham, som altid lige er kommet hjem fra en nye rejse og som boede alle de fede steder og mødte alle de fede mennesker – spørg ham! Han har med garanti en håndfuld gode råd eller kontakter, som kan gøre din rejse billigere. Mennesker der er vant til at rejse ofte, vil tit have tilegnet sig en særlig evne til at få pengene til at række lidt længere. Du kan i samme omgang få dine rejselystne venner til at lave guides til forskellige destinationer, og på den måde spare de penge, du ellers ville have brugt på en Lonely Planet-bog.

Gem dine sparepenge til rejser

Få din bankmand til at lave en separat konto, hvor du opsparer alle de penge, du får tilovers. Det kan være, du har 100 kr tilbage den sidste dag i måneden (haha – who am I kidding – men det kan vel ske for nogen...), måske får du penge tilbage i SKAT eller fra din varmeregning. Spar dem op og pludselig har du penge nok til en fly- eller togbillet ud i verden.

Hold op med at ryge!

Jeg havde engang en tysklærer, som var holdt op med at ryge. Derefter fik han sin bankmand til at oprette en konto, hvor det månedlige rygebudget i stedet gik ind. Han glemte efterfølgende alt om kontoen, og kom først i tanke om den næsten tyve år senere. Der var på det tidspunkt penge nok til en måneds rundrejse i Asien – helt uden at han følte, at han brugte penge! Så drop de dårlige vaner og brug pengene på at fylde rygsækken med oplevelser og passet med stempler i stedet – og det behøver jo ikke tage tyve år at spare op. Hvis du ryger en pakke om dagen, bruger du cirka 15.000 kr på cigaretter om året – og de penge kan du altså godt bruge mere fornuftigt.

Fremlej din lejlighed

Mange af os studerende har sommerferie i flere måneder, og det kan være lang tid at gå rundt i en tom lejlighed i Aarhus og bare betale husleje efter husleje. Hvis det er muligt, så fremlej din lejlighed eller dit værelse henover sommeren. På den måde bliver din husleje betalt og du kan i stedet bruge pengene på eventyr.

Home exchange

I stil med ovenstående, så kan det være en super smart idé at bytte hjem med andre. På den måde får du oplevelsen af at bo i et privat hjem i udlandet, og ofte er byttet ganske gratis.

Incognito mode

Når du søger på flybilletter og hoteller rundt omkring på nettet, så husk at sætte din browser som privat. Hvis du ikke gør det, vil hjemmesiderne via cookies huske dine søgninger, og tit sætte priserne op. Det kan nemt spare dig flere hundrede kroner at browse rejser i incognito mode.

 

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21