Nyheder //Få seneste nyt

Feminisme for nybegyndere
// mandag D. 09. oktober kl. 11:30

Af Emma Ruth Kjærsgaard, frivillig i Studenterhus Aarhus

 

På torsdag d. 12. oktober 2017 får Studenterhus Aarhus besøg af Louise "Twerk Queen" Kjølsen. Hun er cand. Psyk, fjerdebølge feminist og træt af, at man som kvinde ikke både kan være #sexy og #smart på samme tid.

Måske synes du, det kan være svært at finde rundt i alle bølgerne af feminisme – måske føler du ligefrem, at du ikke kan tale rigtig med, når der kommer feministiske fagtermer på bordet? Fortvivl ej! Studenterhus Aarhus bringer dig her en ultrakort miniguide til det vigtigste, du bør vide som feminist i år 2017!
 

Ordene kan for en uindviet synes kringlede og svære – for hvad betyder queer, intersektionalitet, at være ciskønnet og heteronormativitet eksempelvis? Det får du svar på her:
 

Ciskønnet eller genderqueer?
At være ciskønnet betyder, at du identificerer dig med det biologiske køn, du er født med. Du kan også være genderqueer, som betyder, at du ikke definerer dig som hverken mand eller kvinde. Og nu vi er ved queer betyder det, at man ikke vil lade sig begrænse at de kønsstereotyper, der findes i vores samfund.
 

Intersektionalitet
Hvad gemmer der sig bag dette lange, kringlede ord? Noget ganske simpelt, egentlig! Intersektionalitet betyder nemlig, at man som feminist husker på alle de andre, der også oplever diskrimination – i forhold til eksempelvis race eller fattigdom. Det betyder desuden, at der kan være flere lag i diskriminationen. Det er en samling af kampen for kvinders rettigheder blandet med andre gruppers rettigheder.
 

Heteronormativitet
Igen et meget langt ord. Er du heteroseksuel og forestiller du dig, at sådan er de fleste andre jo nok også, så tænker du heteronormativt. I forbindelse med dette taler man også om at være privilegieblind, hvilket vil sige, at du måske glemmer, at ikke alle er ligeså privilegerede som dig. Det kan eksempelvis være, hvis du som hvid kvinde påstår, at der ikke findes racisme eller social ulighed.
 

Vil du vide mere om feminisme, er der her anbefalinger til bøger eller podcast om feminisme:

 

PODCAST
Fries Before Guys
Fabelagtige Feminister
Ludermanifestet på P1

 

BØGER
Det andet køn af Simone De Beauvoir
Gender Trouble af Judith Butler
I Love Dick af Chris Kraus
Ludermanifestet af Girl Squad

 

 

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21