Nyheder //Få seneste nyt

Frivillighed giver både faglige og personlige kompetencer
// tirsdag D. 22. januar kl. 11:11

Anne Bommersholdt og Benjamin Ellehauge Madsen rekrutterede nye frivillige til studiestartsfesten i Mølleparken i 2018 (Foto: Janus Priess)
Anne Bommersholdt og Benjamin Ellehauge Madsen rekrutterede nye frivillige til studiestartsfesten i Mølleparken i 2018 (Foto: Janus Priess)

Frivillighed giver både faglige og personlige kompetencer

Kan det betale sig at være frivillig? Hvordan kan frivilliges kompetencer bruges i erhvervslivet? Når du leder efter dit første job, eller er på udkig efter en ny medarbejder, så vær opmærksom på frivilligt arbejde på CV’et.

Janus Priess

Som frivillige opnår studerende kompetencer, som ikke kan fås gennem det teoretiske arbejde på uddannelserne. Det er her, de studerende lærer at tage ansvar, arbejde i teams med forskellige personligheder, og identificere og løse mange forskellige problemstillinger.

Benjamin Ellehauge Madsen har været frivillig i Studenterhus Aarhus i 2 år, og siden i sommer har han været frivillig leder for erhvervsgruppen, der arbejder med at lave erhvervsarrangementer. Benjamin siger: “Som frivillig har jeg lært at tage ansvar, strukturere en proces og hjælpe andre mennesker til at udvikle sig. Jeg har også selv gennemgået en stor professionel og menneskelig udvikling, hvor jeg især har lært, at der er værdi i at gøre noget for andre.”

Også i sin praktik har Benjamin kunnet bruge de kompetencer han har fået som frivillig. I efteråret 2018 var Benjamin hos virksomheden Insero, hvor han arbejdede med projektledelse og energiudvikling. Det var ikke svært for ham at falde ind i rytmen på arbejdspladsen: “Jeg har i den grad kunnet bruge de kompetencer, jeg har fået som frivillig i mit arbejdsliv. Senest som praktikant, hvor jeg ikke var bange for at tage ansvar og nemt gled ind i virksomheden, fordi jeg var vant til at arbejde sammen med meget forskellige mennesker."

 

Socialt orienteret frivilligt arbejde giver også stærke kompetencer

Det er ikke alene det erhvervsorienterede frivillige arbejde, der giver kompetencer, som kan bruges i arbejdslivet efter studierne. Også arbejdet i genbrugsbutikken, bag fredagsbaren eller i lektiecafeen giver stærke kompetencer, selvom disse frivillig-jobs måske ikke står øverst på CV’erne, når der søges om jobs eller praktikpladser. Den frivillige i fredagsbaren lærer eksempelvis at planlægge og afvikle begivenheder, arbejde med sociale medier, og være en del af både den kreative og praktiske process bag de mange events, der hvert semester bliver afholdt i studiemiljøerne.

Det samme gælder de frivillige i bar- og teamledergrupperne i Studenterhus Aarhus, hvor også internationale studerende har mulighed for at opnå stærke kompetencer. Særligt de personlige kompetencer har stor betydning, ligesom den praktiske ledelse er en evne, den frivillige kan bruge i sit efterfølgende arbejdsliv.

Marie-Catherine Le Gall har været frivillig i bargruppen siden midten af 2017, og har siden november 2018 været teamleder, og dermed med til at lede andre frivillige. Marie-Catherine er oprindeligt fra Frankrig, men har valgt at tage en full-degree-uddannelse i Danmark, og hun skal altså være her i minimum to år. I løbet af den korte tid hun har været her, har hun lært at tale dansk, og det frivillige arbejde har haft en stor indflydelse på dette.

Marie-Catherine beskriver sine kompetencer således: "Being a bartender and a team leader at the Student House has allowed me to work with many interesting people, working with a number different volunteer groups, as well as other people in the House. I've also experienced what it is like leading a group and making sure everything runs smoothly, delegating tasks. Most importantly, this experience has helped me overcome my shyness and develop my self-confidence."

Det er altså ikke kun de erhvervsorienterede frivillig-jobs der giver stærke kompetencer. Også hos frivillige bartendere, eller hos frivillige på de sociale områder, findes der kompetencer, som der er brug for i erhvervslivet.

 

Frivillige gør en stor forskel i deres studiemiljø, og på deres kommende arbejdsplads

Vi vil gerne gøre op med fordommene om, at frivillige i fredagsbaren blot er festaber, der ikke kan finde ud af at gå hjem i tide. De frivillige bag baren er også afviklere, planlæggere, opryddere, producenter og frem for alt ledere i deres studiemiljø.

I Studenterhus Aarhus har vi mange års erfaring med at arbejde og uddanne frivillige, så de er parate til at møde arbejdsmarkedet, når de er færdige med deres studier. Dette gør vi blandt andet med temadage og undervisning, men også i det daglige, hvor det er de frivillige, der i mange tilfælde arrangerer events, står bag baren, står for kommunikation og meget meget mere. De frivillige gør altså en stor forskel i deres studiemiljø, og er derfor med til både at fastholde og kvalificere deres medstuderende, og i høj grad også i gang med at uddanne sig selv til ledere, planlæggere og teamworkere.

 

 

 

__________________________________________________________________

 

 

 

Er du studerende, og vil du gerne vide mere om frivilligt arbejde i Studenterhus Aarhus? Klik her:

 

Repræsenterer du en virksomhed, og kunne du tænke dig at vide mere om hvad Studenterhus Aarhus gør for at bygge bro mellem erhvervslivet og studerende?

 

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21