Nyheder //Få seneste nyt

Praktik gav mig vokseværk - både personligt og fagligt
// fredag D. 10. februar kl. 11:40

Praktik gav mig vokseværk - både personligt og fagligt

Drømmer du om at komme i praktik? Så drømmer du (måske uden at vide det) om at komme på dybt vand og overvinde det. Om at opdage hvordan du kan bruge din viden fra studiet i praksis. Om at opleve hverdagen på en arbejdsplads. Og ikke mindst om at vokse personligt og fagligt. Det er i hvert fald min erfaring som praktikant. 

Af Nanna Vinther, Tidligere praktikant ved Studenterhus Aarhus


Jeg tog i håndtaget. Mine håndflader var fugtige af sved. I dag var dagen. Den mægtige bygning lignede til forveksling Universitetet i Aarhus med sine lysegule mursten. Og havde det været en hvilken som helst anden sensommermorgen i løbet af de seneste fire år, kunne det sagtens have været der, jeg var på vej hen - men ikke i dag. Jeg trak vejret en ekstra gang, inden jeg forventningsfuldt forsatte ind ad døren. Jeg kunne ikke vide det dér, men den dør var ikke bare indgangen til mit nye praktiksted, det var indgangen til et fem måneders forløb, som skulle give mig vokseværk - både personligt og fagligt. 

En vigtig beslutning

Jeg havde klappet bøgerne i og forladt mine medstuderende på Journalistik (cand.public) for en stund. Jeg ville i praktik - og det er måske en af de vigtigste beslutninger, jeg har taget i løbet af min studietid. Da telefonen ringede engang i foråret, og jeg modtog tilbuddet om en plads hos Studenterhus Aarhus som PR- og kommunikationspraktikant, var jeg mildeste talt ellevild. Jeg talte forventningsfuld dagene ned til min første arbejdsdag, men inden den kom, nåede jeg alligevel at gennemgå et ukendt antal følelser af nervøsitet, panik og skræk for “hvad nu hvis jeg ikke dur?”, “hvad nu hvis de ikke kan lide mig?” eller “hvad nu hvis jeg ikke kan lide dem?”.
Det er nu lidt over et halvt siden og alt sammen forsvundet og erstattet af følelsen af taknemlighed - taknemlighed over alle de gode, inspirerende og dygtige mennesker jeg har mødt gennem mit praktikforløb og alt, de har lært mig.

Praktikanter brygger da bare kaffe… Not

Jeg fik et kæmpe stort hæve/sænkeskrivebord på et åbent kontor mellem de fastansatte. Mine arbejdsopgaver spændte bredt; fra opdatering af hjemmeside og Facebook over produktion af nyhedsbreve, pressemeddelelser og artikler til afholdelse af informationsoplæg og interview. Ind imellem kom jeg på dybt vand, blev stresset eller tabte en af de mange bolde, som jeg holdt i luften. Og selvom det kunne være angstprovokerende, så vidner det måske mere end noget andet om, at mine kollegaer havde tiltro til mig og lod mig få ansvar. Set i bakspejlet er det lige præcis det, der har gav mig troen på mine faglige evner og modet til at prøve dem af i praksis. Selvfølgelig kan jeg ikke med 100 procent sikkerhed afkræfte, at der et sted i Danmark er en praktikant, som bare laver kaffe til de andre ansatte, men jeg kan garantere, at det laaangt fra var tilfældet for mig. Jeg blev en del af teamet. Og det betød, at jeg fik en dybere indsigt i de dynamikker, der er på spil på en arbejdsplads, end hvis jeg havde observeret fra sidelinjen med en kande kaffe i favnen. 

Praktik er en investering i dig selv

Inden jeg blev praktikant, drømte jeg om at blive det. Men jeg vidste ærlig talt ikke rigtigt, hvad jeg kunne forvente. Det ved jeg nu: Jeg har opbygget modet til at bevæge mig ud, hvor jeg ikke kan bunde, jeg har erfaret, hvordan min viden fra studiet kan komme i spil på en arbejdsplads, og jeg har lært, hvordan hverdagen kan komme til at se ud for mig, når jeg lige om lidt tager mine første spæde skridt på arbejdsmarkedet og hvilken social rolle, jeg kan forvente at finde mig selv i.
Min praktik har med andre ord lært mig om mig selv, mit fag og fremtiden. Og jeg vil uden tvivl anbefale andre universitetsstuderende (så frygtløst som muligt) at springe ud i det med begge ben. Med fare for at lyde corny er et praktikforløb en investering i dig selv - personligt og fagligt, i dag og i fremtiden. 

... Det er i det mindste min erfaring.

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21