Nyheder //Få seneste nyt

Sådan optimerer du din eksamensperiode
// mandag D. 29. maj kl. 06:55

Eksaminerne står for døren, og vi har fået personlig træner, foredragsholder og coach Stina Bavnhøj til at komme med gode råd til, hvordan du gennem motion, kost og søvn kan optimere den til tider uoverskuelige eksamensperiode.

Af Simon Brondbjerg Riis, frivillig i Studenterhus Aarhus

Run Forrest run!

Uanset om du i fuld spurt flygter fra tre stenkastende bøller på cykler, eller du blot jogger en tur igennem uniparken, så vil turen have en positiv effekt på din stressfaktor.

”På kort sigt virker motion afstressende. På lang sigt viser undersøgelser, at motion er stressreducerende. Folk, der dyrker motion, bliver ikke så let stressede som folk, der aldrig dyrker motion,” fortæller Stina Bavnhøj.

Så selvom du sikkert har en masse ”gode” undskyldninger for, hvorfor du ikke lige har mulighed for at trække i løbetøjet i dag. Så kan løbeturen i sidste ende være medvirkende til, at den ellers så uoverskuelige eksamensperiode bliver lidt mere overskuelig.

Og når du alligevel er afsted anbefaler Stina, at du finder en bænk eller en træstub, og supplere din gå- eller løbetur med gode styrkeøvelser for arme, ben og mave/ryg.

Lad nu vær, at fylde dig med (alt for meget) sukker og kaffe!

Vi ved udmærket godt, at det kan være nogle lange dage, og at kaffemaskinen og den søde tand ofte skriger på opmærksomhed. Men kaffe er ikke altid din bedste ven.

”Kaffe og søde sager påvirker dit blodsukker uhensigtsmæssigt. Blodsukkertallet stiger hurtigt og falder hurtigt igen efterfølgende, fordi kroppen skal bruge insulin til at regulere blodsukkeret efter indtagelse af for eksempel kaffe og sukkerholdige fødevarer. Og så bliver kroppen – og din hjerne – træt,” forklarer Stina.

Stina anbefaler derudover, at du følger de 10 kostråd. Så glem pizzaburgeren, den har alligevel aldrig været god for noget.

Søvn

Som bandet Nephew en gang sang: Sov for satan mand!

”Din søvn fungerer som en vaskemaskine, der vasker tøj. Søvnen fjerner ”skidtet” fra hjernen. Den bedste søvn får du mellem kl. 22-06. Men sådan er verden jo ikke altid skruet sammen, når man er i gang med at forberede eksamen. Men prøv så vidt muligt at komme ”tidligt” i seng, det vil sige før midnat, og stå så hellere tidligere op. Fuglene pipper alligevel vildt højt,” fortæller Stina.

Er det alligevel gået galt, fordi du absolut skulle se ét afsnit mere af din favorit serie på Netflix, som så blev til endnu afsnit. Der blev til endnu et afsnit. Der blev… ja du ved godt, hvor det her bærer henaf. Men er det alligevel gået galt, så er der også råd at hente for det: ”En powernap på 20 minutter kan udgøre op til 2 timers nattesøvn. Så tag den!” lyder rådet fra Stina.

Gratis – ja du hørte rigtig – afstressningsøvelse

Som studerende ved vi, at du tiltrækkes af alt der er gratis. Om det så er de kuglepenne du får kastet i nakken på studiemesser eller smagsprøver i den lokale Føtex. Det ved Stina også. Derfor giver hun dig her til sidst en gratis bonusøvelse, som kan hjælpe dig med at skabe fokus og træne din opmærksomhed.

-       Vær afslappet i dine skuldre og nakke.

-       Tæl langsomt til fire imens du trækker vejret roligt ind gennem næsen til helt ned under navlen.

-       Hold så vejret mens du igen tæller til fire.

-       Ånd så roligt ud igen gennem næsen, mens du tæller til otte.

-       Mærk en fantastisk ro, der spreder sig i din krop.

-       Gentag to gange mere, hvis du har tid og lyst – og gerne flere gange om dagen.

Afslutningsvis har Stina et sidste godt råd, inden hun trygt overlader dig i hænderne på censor og eksaminator: ”Tro på dig selv. For hvis du gør det, så kan alt andet være lige meget.”

Studenterhus Aarhus og Stina Bavnhøj ønsker jer alle en rigtig god eksamensperiode.

Få flere gode råd til gode og sunde vaner på Stina Bavnhøjs hjemmeside: www.stinabavnhoj.dk

 
Mangler du motivationen for at løbe?

Så kunne Run For Friendship måske være løsningen for dig.

Læs mere om dine muligheder her: Run for Friendship

Studenterhus Aarhus · Nordre Ringgade 3 · 8000 Aarhus C · TLF: 86 18 30 21